Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Turvaa lääkehoitosi!

Ota yhteyttä!

050 376 5676

Toimialueena Ylivieska

ja lähikunnat

Lääkehoidon arviointi

 

67-vuotiaalla, pyörätuolissa olevalla miehellä oli käytössään 20 lääkettä. Hän sairasti reumaa, masennusta ja diabetesta ja hänen verenpaineensa oli koholla. Hän ilahtui kovin, että hänen lääkeasioihinsa perehdytään. Kotisairaanhoidosta pyydettiin arviota miehen lääkehoidosta, sillä hänellä oli käytössään 20 lääkettä. Tarkoitus oli kartoittaa miehen vointia, mahdollisia lääkehaittoja, hoitoon sitoutumista ja lääkehoidon toteutumista käytännössä.

Kotikäynnin yhteydessä selvisi, että iltalääkkeet olivat jääneet ottamatta useina päivinä. Unohduksen syynä oli voimakas iltaväsymys. Ensisijainen lääkehoitoon liittyvä muutosehdotus olikin vieroitus kipulääkelaastarista. Väsyttävän vaikutuksensa vuoksi se aiheutti ongelmia muun lääkehoidon toteutumisessa eikä se täysin estänyt kipuja.

Lääkehoidon arvioinnissa havaittiin myös muita lääkehoitoon liittyviä yhteisvaikutuksia ja haittariskejä. Verenpainelääke enalapriili ja nesteenpoistolääke spironolaktoni lisäsivät yhdessä hyperkalemian (liian korkea kaliumpitoisuus) riskiä, ummetusta aiheuttavia lääkkeitä oli viisi ja verenvuodon haittariskejä lisääviä lääkkeitä oli kolme.

Riskien ehkäisemiseksi ehdotettiin jalan kipuun käytetyn epilepsialääke pregabaliinin mahdollista lopettamista. Lisäksi tulisi pohtia, tarvitaanko kahta nesteenpoistolääkettä samanaikaisesti ja voisiko masennuslääke sitalopraamin lopettaa, jos käyttö on jatkunut jo pitkään.

Jos buprenorfiinilaastarin käyttöä ei lopeteta, olisi ummetuslääkkeen lisääminen tarpeen, koska käytössä oli muutenkin useita ummetusta aiheuttavia lääkkeitä. Myös rasvapitoisen perusvoiteen säännöllistä käyttöä ihon voimakkaan kuivuuden takia.

Seurantakäynnillä mies oli todella aktiivinen ja kiinnostunut lääkehoitonsa toteuttamisesta, mikä todennäköisesti edesauttoi muutosten tekemistä. Tämän tapaus havainnollisti sen, miten tärkeää arvioinnin yhteydessä on keskustella lääkkeiden käyttäjän kanssa.

Pelkkä lääkelistan läpikäynti ei kerro tarpeeksi lääkehoidon todellisesta tilasta ja sen toteutumisesta. Tämä tulisikin huomioida rationaalista lääkehoitoa ja moniammatillista yhteistyötä suunniteltaessa.

 

Esimerkki on lainaus Niina Laineen lääkehoidon arvioinnista. Lue koko arviointi täältä.