Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Turvaa lääkehoitosi!

Ota yhteyttä!

050 376 5676

Toimialueena Ylivieska

ja lähikunnat

Lääkehoidon kokonaisarviointi LHKA

 

Lääkityksen karsiminen vähensi miehen kipuja

 

77-vuotias mies kärsi jatkuvasta kivusta jaloissa. Kivut johtuivat osittain miehen sairastamasta reumasta ja tyypin 2 diabeteksesta. Uutena kipuna oli alkanut esiintyä päänsärkyä ohimolla. Mies oli haastatellessa hyvin vireä ja täysin selvillä lääkkeistään. Suurimmaksi ongelmaksi hän koki jatkuvat kivut jaloissa ja ohimoilla. Särkyjen takia mies oli saanut lähetteen neurologille, jonka pyynnöstä lääkehoidon kokonaisarviointi tehtiin.

Yhteisvaikutuksia lääkityksestä löytyi virtsankarkailuun käytetyn trospiumin sekä masennus- ja kipulääke amitriptyliinin ja väsyttävän antihistamiinin, hydroksitsiinin, väliltä. Nämä lääkkeet ovat lisäksi vahvoja antikolinergeja eli ne voivat aiheuttaa muun muassa suun ja silmien kuivumista, ummetusta ja muistihäiriöitä. Tällaisia lääkkeitä oli useita myös tarvittaessa käytettävien lääkkeiden joukossa: vatsan alueen koliikkikipulääke pitofeeni, vatsa- ja virtsateiden lääke klinidiini ja kipulääke kodeiini.

Haastattelussa kävi ilmi, että mies kärsi suun ja silmien kuivumisesta sekä ummetuksesta. Mahan verenvuotoriskiä kasvattivat reumalääkkeet metotreksaatti ja prednisoloni, vatsalääkkeen sisältämä metamitsoli sekä ibuprofeiini.

Miehellä olikin hemoglobiini ja muut punasolujen toiminnasta kertovat arvot laskussa, mikä viittasi anemiaan. Lääkitykseen lisättiinkin rauta ja vatsan limakalvoa suojaava PPI-lääke omepratsoli.

Väsymystä aiheuttavia lääkkeitä oli määrätty paljon. Niitä oli myös tarvittaessa otettavissa lääkkeissä, joita käytettiin viikoittain. Yhteensä väsyttäviä lääkkeitä oli käytössä siis pahimmillaan kuusi.

Sydämen QT-aikaa pidentäviä lääkkeitä oli käytössä kolme, mikä lisää huomattavasti kyseisen haitan riskiä. Yhteensä lääkityksessä oli viisi ikääntyneelle sopimatonta lääkettä.

Lääkäri poisti kokonaisarvioinnin jälkeen käytöstä yhteensä viisi lääkettä ja teki lääkitykseen muitakin muutoksia, jotka myös vaikuttivat miehen vointiin: seurantahaastattelussa hän koki olonsa huomattavasti paremmaksi ja kivut olivat loppuneet miltei kokonaan.

 

Esimerkki on lainaus Pilvi Mobergin lääkehoidon kokonaisarvioinnista. Lue koko juttu täältä.